IT a bezpečnost bez starostí

Mé návody na věci převážně kolem počítačů a IT.

Jak nastavit PUSH notifikace v aplikaci MyJablotron

Poslední dobou se na mě obracelo několik uživatelů aplikace MyJablotron, přes kterou ovládají svůj alarm (EZS) s tím, že jim nechodí PUSH notifikace nebo alarmy skrze aplikaci. Níže tedy uvádím postup, jak si je nastavit. Aplikace totiž kromě ovládání sekcí a různých programovatelných výstupů umí právě pomocí PUSH notifikace informovat o zajištění, odjištění, poruše a hlavně o poplachu.

Mikrotik - nastavení VLAN a trunku

Routery od MikroTiku (dále jen MT) jsou zařízení, na která přesně platí "za málo peněz hodně muziky". Z praxe mám potvrzeno, že jsou to jedny z nejstabilnějších zařízení. Napříč všemi modely se RouterBOARDY konfigurují stejně a nabízejí řadu možností, které běžné "malé" routery nemají.  Dnešní ukázkou bude konfigurace routeru Mikrotik hAP. Ten bude řešit konektivitu do internetu, na něm budou zakončeny i lokální sítě, které rozdělíme do jednotlivých VLAN a logicky je tak oddělíme. Pod ním bude switch, jehož porty budou podle účelu nakonfigurovány do konkrétní VLAN. Oba boxy spojíme trunkem. Naučíte se, jak vytvořit VLAN a Bridge, vše oadresovat, nastavit DHCP, Wi-Fi, Guest Wi-Fi a DHCP jako client.

Geocaching a GPS Communicator plugin

Pokud Vám jde o nahrání jedné nebo jen pár kešek co nejrychleji do navigace, tak doporučuji přes Communicator plugin přímo ze stránek Geocaching.com. Na nových navigacích (zkoušen Garmin Oregon 450) je to opravdu pohodička. Do navigace se nakopírují souřadnice, listing, hint i logy. Se starší navigací už je to horší (eTrex Legend Cx), ale lepší, než drátem do oka. Zde se nakopírují pouze souřadnice a kód kešky (bohužel ne název, ale jen např. GCV486).

CISCO VPN na Windows 7 x64

Při instalaci CISCO VPN na Windows 7 64 bit, mi instalace hned na začátku vyhodila chybu Installation ended prematurely because of an error. Chybu to hází, i když instalaci spustím jako administrátor. Řešením je instalovat CISCO VPN přímo pod účtem administrátor, ne jen pod účtem s právy administrátora. Tento účet je ale ve většině případů zakázaný. Takže jej povolíme a pak se na něj přepneme.

Firefox 3 a certifikáty

FireFox ve verzi 3 pracuje jinak s certifikáty než předešlé verze. Pokud vstupujete na zabezpečené stránky (https://), zobrazí se hlášení "Při připojení nastala chyba kvůli neplatnému bezpečnostnímu certifikátu".
Subscribe to Návody